Afiseaza: 1-4 din 4 produse
FiltreSelectia ta:
TIP: Touring ×
Claparii sunt elementul esential din echipamentul de schi si merita un plus de timp si energie pentru a gasi modelul potrivit nevoilor tale. Claparii transfera miscarile tale catre schiuri si din acest motiv un fit precis este important pentru control si performanta. Gheata exterioara a claparilor este construita din plastic dur, asa ca apar frecvent conflicte intre forma piciorului si forma claparului. Scopul este sa gasesti o marime si un model de clapar care iti va oferi confort fara a compromite din performanta.
Pentru ca fiecare picior este diferit, la fel ca si amprentele, nu exista un clapar perfect pentru toti schiorii. Din aceste motive este esential sa cautam claparii potriviti pentru nivelul de schi, stilul de schi, inaltime, greutate si alti factori astfel incat sa gasim modelul ideal pentru fiecare.
Claparii au o constructie si o functie diferita fata de pantofi si din aceste motive acestia nu trebuie sa aiba un fit similar. Trebuie retinut ca spuma din care este formata gheata interioara se va comprima si relaxa dupa mai multe zile de utilizare cu aproximativ 15%. De acceaa, este important ca in momentul probarii sa fie o potrivire perfecta intre picior si clapar.
Marimea Claparilor
Primul element care trebuie cunoscut este marimea claparilor. Acestia au marimea exprimata in sistem mondopoint. Marimile de la pantofi EU, US sau UK nu corespund intre branduri si din aceste motive se ultilizeaza sistemul universal mondopoint. Sistemul mondopoint este masurarea directa a lunigmii piciorului in centimetri. Pentru adulti, marimile variaza intre 22.5 si 32.5 mondo.
Cum aflu marimea mea?
Cel mai simplu mod de masurare este intr-un magazin specializat unde au dispozitive de masurat specializate, dar se poate afla marimea mondopoint si acasa in cateva minute. Pentru a masura de acasa aveti nevoie de un perete, o rigla sau o ruleta, o foaie de hartie si un pix sau creion. Se aseaza foaia de hartie langa perete cu fata in sus si calci pe ea. Calcaiul trebuie sa fie aliniat la perete si trebuie ca piciorul sa aiba greutatea totala pe acesta. Acum se traseaza conturul labei piciorului si se masoara lungimea. Marimile in sistem mondopoint sunt masurate in intervale de jumatate de centimetru (22,22.5,23, 23.5 etc) si prima marime apropiata de lungimea piciorului este marimea pe care o ai la clapari. Pastreaza hartia pentru a determina lastul claparului.
Ce este lastul claparului?
Lastul se refera in principal la forma piciorului, nu la marimea acestuia. Fiecare clapar are un last masurat in milimetri, intre 96mm si 105mm. Acesta este latimea claparului cand iti imbraca piciorul, asadar un last mai mic este pentru un picior ingust si unul mai mare este pentru un picior lat.
Cum se masoara lastul?
Folosind hartia pe care am conturat forma labei piciorului, masuram latimea in zona cea mai lata sub degetul mic pe exterior si in interior in zona cea mai lata, sub degetul mare. Latimea labei piciorului in milimetri va determina ce last ti se potriveste.
De ce este important lastul claparului?
Alegerea unui clapar cu last potrivit pentru piciorul tau este esentiala pentru a obtine un fit corect si confortabil. Aproape toate cauzele durerilor labei piciorului sunt cauzate de faptul ca piciorul se misca in interiorul claparului, de aceea claparul trebuie sa aiba un fit corect, ca senzatie sa se simta ca o pereche de sosete, sa cuprinda foarte bine piciorul, fara sa aiba disconfort. Last-ul claparului este masurat la o marime de referinta (in general 26.5), iar pe masura ce marimea creste cu 1cm, lastul creste cu 2mm.
Claparii de se impart in 3 categorii dupa last(la marimea de referinta):
Clapari ingusti - last mai mic de 98mm
Clapari medii - last de 100mm
Clapari lati - last mai mare de 102mm
Ce este flexul claparului?
Flexul este de regula numarul scris mare pe exteriorul claparului si se afla de obicei si in numele acestuia (Rossignol Alltrack 120).
Flexul este un indice de rigiditate, cu cat flexul este mai mare, claparul este mai rigid si cu cat flexul este mai mic, claparul este mai flexibil. Alegerea corecta a flexului se face in functie de mai multi factori precum greutatea, inaltimea si mai ales abilitatea schiorului.
Atentie! Flexul, spre deosebire de marimea mondopoint difera de la producator la producator, asa ca un clapar cu flex de 100 de la Rossignol sau Head, nu se vor simti la fel de rigizi, dar vor avea un feeling similar.
Claparii se impart in 3 categorii dupa flex:
Clapari moi
sub 70 flex pentru femei
sub 90 flex pentru barbati
Claparii din aceasta categorie sunt moi, ceea ce ofera confort schiorilor incepatori si se pot controla cu usurinta la viteza mica, au un raspuns mai lent la comenzile schiorului ceea ce ii ofera timp de a se redresa la miscari incorecte, nu necesita compresie mare pentru a fi flexati.
Clapari medii ca rigiditate
flex intre 70 si 90 pentru femei
flex intre 90 si 110 pentru barbati
Claparii din aceasta categorie sunt medii ca rigiditate si ofera un echilibru intre usurinta de utilizare si raspuns la comenzile schiorului. Acest tip de clapari se recomanda schiorilor intermediari pana la avansati, pentru ca le ofera performanta fara sa compromita confortul si ii ajuta pe schiori sa progreseze rapid in tehnica de carving, freestyle, all-mountain si freeride pentru ca le ofera mai multa precizie si control.
Claparii rigizi
flex peste 90 pentru femei
flex peste 110 pentru barbati
Claparii din aceasta categorie sunt rigizi si scopul acestora este sa ofere performanta, control foarte bun si un raspuns rapid la comenzile schiorilor. Acest tip de clapari necesita forta si compresie mai multa pentru a fi flexati si din acest motiv sunt recomandati schiorilor de nivel avansat spre expert, care isi doresc precizie si stabilitate la viteze si forte mari. Nu este recomandat ca un schior de nivel incepator sau intermediar sa foloseasca un clapar rigid pentru ca in lipsa tehnicii corecte de flexare, acestia pot solicita foarte mult fizic schiorul, astfel experienta poate deveni in scurt timp neplacuta.
Flex in functie de greutatea schiorului
Daca un schior are greutatea mai mare, acesta poate flexa mai usor un clapar fara sa depuna mult efort si din acest motiv este necesar sa aleaga un flex mai mare decat cel recomandat pentru o greutate medie la nivelul de experienta, astfel incat sa ii ofere stabilitate.
Daca un schior are greutatea mai mica, poate alege un flex mai mic decat cel recomandat pentru of greutate medie la nivelul de experienta, astfel incat sa ofere confort si usurinta de utilizare.
Claparii de Tura
Claparii de tura au in zona varfului si calcaiului insertii pentru legaturi de tura in pini, sunt construiti din materiale cu greutate redusa, linerul are un material confortabil si respirabil si dispun de sisteme Walk Mode.
Ce este un sistem Walk Mode?
Acest tip de sistem este intalnit in preponderenta la claparii de tura. Modul Hike deblocheaza partea superioara de cea inferioara si permite o miscare in planul antero-posterior de pana la 60 de grade pentru lejeritate si comfort la mers si schi de tura. Acest sistem se blocheaza in modul schi si nu compromite deloc controlul si precizia la coborare.
Flex ajustabil
Unele modele clapari au in partea din spate sau in zona gleznei un switch care poate ajusta rigiditatea claparului sau inclinatia acestuia.
Cum ar tebui sa se simta un clapar ales corect?
Acum ca am stabilit care sunt aspectele care trebuie luate in considerare cand alegem o pereche noua de clapari, haide sa stabilim care este feeling-ul unui clapar pe picior. In primul rand, acesta trebuie sa fie confortabil, dar cat mai fix pe picior, ca si cand am avea inca o pereche de sosete. Nu trebuie sa avem absolut niciun punct de presiune, dar este esential sa avem cat mai putin spatiu intre picior si gheata interioara, pentru a ne asigura ca ca fit-ul este perfect. Daca marimea este prea mare si exista joc intre picior si clapar, atunci raspunsul claparului si implicit al schirilor are intarziere la fiecare comanda si pot aparea accidentari pentru ca apar zone in care piciorul este suprasolicitat, iar daca marimea este prea mica, exista zone de presiune si claparul nu este confortabil. Trebuie sa aveti in vedere ca fit-ul pe care claparul il are la prima proba, nu este fit-ul final dupa doua sau trei zile
de schi, cand linerul interior se va largi cu pana la 15% din cauza caldurii si presiunii exercitate de picior.