Cum sa alegi legaturile de snowboard
Legaturile de snowboard au un rol important deoarece influenteaza progresul pe care il ai si stilulul de dat pe care il vei adopta. In cele ce urmeaza o sa te ajutam in alegerea flexului, tipului de legatura dar si cum sa le montezi pe placa de snowboard, ce picior ai in fata, distanta dintre legaturi si unghiuri.
Alegerea corespunzatoare a legaturilor de snowboard se face in functie de tipul legaturii si stilul de dat.
Tipuri de Legaturi Snowboard
Se impart in doua categorii principale si cele mai intalnite:
Legaturi Strap-In cele mai des intalnite tipuri de legaturi. De obicei au doua strapuri, unul in zona gleznei si celalat pe varf. Strapurile se pot ajusta in functie de nevoile fiecarui rider. Aceste legaturi se potrivesc cu toate stilurile de dat.
Legaturi Flow-In sau Speed-Entry Incaltarea la aceste legaturi se face prin spate datorita hiback-ului complet rabatabil. Avantajul acestor legaturi este rapiditatea cu care se face incaltarea si faptul ca legatura va fi de fiecare data reglata la fel, lucru care duce la un progres rapid. Acest tip de legatura este preferat de cei care isi doresc o legatura practica.
Stilul de dat
In functie de stilul de dat, trebuie sa tii cont in primul rand de locul unde te dai, apoi de flex sau rigiditate. Pentru rezultate cat mai bune, ai nevoie de boots snowboard cu un flex apropiat de flexul legaturii.
Park sau Freestyle - pentru acest stil de dat ai nevoie de legaturi moi pentru a avea cat mai multa libertate de miscare pentru trik-uri, aterizari usoare si greseli.
All-Mountain - in acesta categorie intra snowboarderii care au parte de cate unpic din toate: park, powder, freestyle etc. Aici flexul legaturii este unul mediu.
Freeride - in acesta categorie ai parte de mult powder si de teren accidentat care te pune la incercare. Aici ai nevoie de legaturi cat mai rigide pentru un transfer rapid al energiei si un raspuns promt din partea boardului.
Flexul - cei de la Flow spre exemplu au incadrat flexul legaturii pe o scara de la 1 la 5. Numarul 1 fiind cel mai moale, numarul 5 fiind cel mai rigid. Dar poate diferentia de la un producator la altul.
Legaturile de snowboard se aleg dupa ce ati achizitionat bootii. Acestia trebuie sa stea fix, fara sa se miste in cazul in care vorbim de o legatura Strap - In. La legatura de tip Rear - Entry incaltarea trebuie sa se faca cat mai usor, fara sa depui prea mult efort.
Acum ca am stabilit ce legaturi ti se potrivesc, sa vorbim despre cum le montam pe placa de snowboard. Legaturile se monteaza relativ simplu ai nevoie doar de un snowboard tool sau o surubelnita. Inainte de a ne apuca de treaba trebuie sa stabilim cateva lucruri, piciorul cu care mergeti in fata, unghiurile si distanta dintre legaturi.
Goofy vs. regular
E o intrebare des intalnita, in primul rand sa vedem ce inseamna fiecare in parte. "Regular" e cu piciorul stang in fata iar "Goofy" e cu piciorul drept in fata. Cel mai bine e ca piciorul dominant sa fie in spate. Imagineaza-ti ca vrei sa lovesti o minge cu mare putere, cu ce picior faci asta? Cu cel dominant, acesta va trebui sa se afle in spate.
Cel mai bine simti acest lucru cand esti pe partie, cu placa legata de picoare. Pozitia ar trebui sa vina de la sine, sa te simti cat mai comfortabil si relaxat.
Stance width
Reprezinta distanta dintre legaturi. In principiu ar trebuie sa fie egala sau mai mare cu distanta dintre umeri. Pentru a afla distanta optima, asezati placa pe podea, puneti varful piciorului pe centrul dintre gaurile unde se infileteaza suruburile si genunchiul pe celelalte gauri. Distanta dintre varf si genunchi este egala cu distanta dintre umeri.
Distantele dintre legaturi sa aleg tot in functie de stilul de dat. Distanta mai mica intre legaturi inseamna stabilitate scazuta, viraje usor de efectuat recomandata pentru freeride. Pentru freestyle distanta dintre legaturi trebuie sa fie mai mare, pentru mai multa stabilitate.
Unghiurile legaturii
Unghiul difera de la o persona la alta, majoritatatea riderilor flosesc -15 cu +15 sau duck stance. E un unghi bun pentru incepatori mai ales daca nu esti convins cu ce picior esti in fata. Indicat e sa ai o surubelnita cu tine pe partie si sa gasesti unghiurile care te avantajeaza.
Unghiul Hiback-ului
In ceea ce priveste reglarea hiback-ului, e bine ca pentru inceput sa fie sa fie deschis la maxim pentru a nu obosi picioarele. Cu cat experienta creste si incepi sa te dai mai agresiv se mareste inclinatia hiback-ului.
Montarea
Foarte mare grija la cat de tare strangeti suruburile, daca se strang prea tare, filetul din snowboard tinde sa iasa iar pe talpa se vor forma niste adancituri. Legatura se monteaza in functie de boot, varful respectiv calcaiul sa nu iasa foarte mult din placa. Inainte de a fugi pe partie, trebuiesc ajustate si strapurile, pozitia lor sa fie centrata pe boot. Legat de cat de tare se strang, ramane alegerea fiecarui rider in parte, in principiu legaturile nu se strang excesiv.
Daca montarea s-a facut corespunzator, la final ar trebui sa arate cam asa:
Compatibilitatea cu snowboard-ul
Legaturile trebuie sa se potriveasca cu snowbordul, adica discul legaturii sa se potriveasca cu gaurile din placa acolo unde se infileteaza suruburile.
2X4 si 4X4 - Cele mai raspandite placi snowboard sunt cu acest sistem de prindere. Este indicat ca la achizitie sa aiba acest sistem de prindere deoarece nu vei avea probleme cu legaturile.
3D Pattern - Burton - acest sistem necesita discuri speciale facute pentru acest sistem. Sunt legaturi care se potrivesc si cu acest sistem dar nu e ca si cand ai discuri facute special pentru acest sistem.
Sina - Burton - Mare grija cu acest sistem de prindere deoarece nu toate legaturile se potrivesc cu acest tip de prindere. Se potrivesc legaturile Burton si cateva modele de legaturi snowboard Flow. Mai nou cei de la Flow au creeat un disc special pentru ca toate legaturile Flow sa se potrivesca cu acest sistem de prindere.
Tipuri de discuri